wtorek, 22 września 2015

Ciasto śmietanowe ze śliwkami i przyprawami korzennymi

Sezon na śliwki w pełni!


Przepis na Śmietanowe ciasto ze śliwkami bez miksera podpatrzyłam na blogu Szczypta Słodyczy.

Uwielbiam receptury, gdzie masę ciastową przygotowuje się w kilka minut, bez użycia miksera czy innych skomplikowanych akcesoriów kuchennych. W tym przypadku wystarczy jedynie miska, trzepaczka i szklanka - ta ostatnia do odmierzania składników.

Ciasto jest więc wyjątkowo proste i szybkie w wykonaniu. Dodatek korzennych przypraw rewelacyjnie komponuje się ze śliwką. A jego podstawową zaletą jest to, że znika z talerza nie wiadomo kiedy... Czary mary!? :)


Składniki - odmierzane szklanką o pojemności 250ml - na kwadratową blaszkę o wymiarach 28x28cm:
  • 1 kostka masła (200g)
  • 1/2 szkl. mleka
  • 2 jajka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 szkl. kwaśnej śmietany 18% - ma być gęsta 
  • 2,5 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki pasty z wanilii - ewentualnie ekstrakt lub olejek waniliowy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1/3 lyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 50-80dag świeżych śliwek węgierek - ja swoich zbyt dokładnie nie ważyłam, dałam tyle ile zmieściło się wyłożonych ciasno na blaszce - wcześniej przekrojonych na pół i odpestkowanych

Masło wraz z mlekiem rozpuścić w garnuszku na niewielkim ogniu i następnie przestudzić. Najlepiej wystudzić do temperatury pokojowej, aby soda nie zaczęła zbyt szybko reagować z ciastem i aby w piekarniku jeszcze "zadziałała".

W oddzielnym naczyniu przesiać przez sito wszystkie składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i resztę przypraw.

W dużej misce roztrzepać jajka trzepaczką. Ciasta na śmietanie nie lubią jajek ubijanych mikserem tak jak jak na biszkopt, bo wtedy jest większe prawdopodobieństwo zakalca. 

Dołożyć pastę waniliową. Następnie dodawać stopniowo cukier oraz śmietanę i mieszać trzepaczką do połączenia składników. Na zmianę dodawać przesiane wcześniej razem suche składniki oraz rozpuszczone w mleku masło. Mieszać trzepaczką do uzyskania gładkiej konsystencji.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać do niej przygotowane ciasto i wyrównać po wierzchu łyżką.

Na górze ułożyć połówki śliwek wnętrzem do góry a skórka do dołu - wcześniej umyte i odpestkowane. Jeśli śliwki są kwaśne, można posypać je cukrem.

Wstawić do rozgrzanego do 175C piekarnika na ok 40-45 min. Stan upieczenia ciasta sprawdzać "testem patyczka". Po wyłączeniu pozostawić przez 10 minut do przestygnięcia w lekko otwartym piekarniku, a następnie wyjąć i odstawić do zupełnego ostygnięcia w blaszce.

Przed konsumpcją można posypać cukrem pudrem do smaku - ja lubię czuć kwaskowatość śliwek, stąd ominęłam cukier puder.

 
Jesienne słodkości!Czas na śliwki

2 komentarze:

  1. Pyszne ciacho. Bardzo lubię słodkości ze śliwkami :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też przepadam za śliwkami w cieście :) Mój ukochany jesienny owoc :)

      Usuń

Z góry dziękuje za pozostawiony komentarz i zapraszam ponownie :)

Google+ Followers

Wersja do druku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...