czwartek, 2 kwietnia 2015

Chleb ziołowy ze szczypiorkiem, czosnkiem i suszonymi pomidorami

Pachnący ziołami, mocno aromatyczny chleb



Kupiłam ostatnio kilka doniczek świeżych ziół. Niestety w natłoku pracy zawodowej, zaaferowana licznymi zajęciami dodatkowymi, będąc w biegu na kolejną gimnastykę, czy zajmując się obróbką zaległych zdjęć blogowych - na śmierć zapomniałam zioła te regularnie podlewać.

Stąd stałam się posiadaczką roślinek mocno przywiędłych, które trzeba było na gwałtu rety natychmiast wykorzystać. Stąd pomysł na chleb mocno ziołowy. Wzorowałam się przepisem z Magazynu Kuchnia, modyfikując dodatki pod swój smak.



Składniki na keksówkę o wymiarach 30x10x8cm (LxWxH): 
  • 400g mąki pszennej - u mnie luksusowa typ 550 polecana do wypieków drożdżowych 
  • 250ml mleka  
  • 30g świeżych drożdży  
  • 1 łyżeczka cukru  
  • 1 łyżeczka soli - czubata 
  • 50g masła - rozpuścić
  • po 1 łyżce świeżych ziół - drobno posiekanych, u mnie bazylia i oregano
  • 1 łyżka świeżego szczypiorku - drobno posiekanego 
  • 4 ząbki czosnku 
  • 4 pomidory suszone z zalewy - duże 
  • 1 jajko - do posmarowania chleba przed pieczeniem 
  • masło - do wysmarowania formy przed pieczeniem 
  • kasza manna - do obsypania formy 

Ząbki czosnku zgnieść płaską częścią noża na desce - w ten sposób wydobywa się więcej aromatu i smaku z czosnku - a następnie pokroić w drobną kosteczkę.

Pomidory suszone odsączyć z zalewy i pokroić w drobna kostkę.

Zioła i szczypiorek umyć, osuszyć  i drobno posiekać.

Masło roztopić w garnuszku na palniku i odstawić do schłodzenia.

Drożdże rozmieszać w ciepłym mleku z 1 łyżeczką mąki i 1 łyżeczką cukru. Odstawić do wyrośnięcia na 10 min. w ciepłe miejsce aż rozczyn "ruszy". Używać wysokiego naczynia i pilnować, gdyż drożdże kipią ;) 

Do dużej miski przesiać mąkę - wpuszcza się w ten sposób bąbelki powietrza i ciasto lepiej rośnie. Dodać sól, roztopione masło oraz rozczyn drożdżowy.

Wyrobić ciasto aż będzie elastyczne, gładkie i lśniące - leniwiec kuchenny może tu użyć miksera z mieszadłami hakowymi (nie trzepakami). Omącząna miske z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do wyrośnięcia.

Do wyrośniętego ciasta dodać czosnek, zioła, szczypiorek i pomidory suszone. Całość krótko zagnieść.

Formę keksową o wymiarach 30x10x8cm (LxWxH) wysmarować masłem i obsypać kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta, zrobi się z niej chrupiąca skórka i nie ma tendencji do przypalania się, w przeciwieństwie do bułki.  

Do formy włożyć ciasto i ponownie odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do wyrośnięcia. 

Tuż przed pieczeniem wierzch chleba posmarować roztrzepanym jajkiem.

Wstawić do nagrzanego do 180C piekarnika i piec ok. 50-60 minut. Piec na dolnym poziomie w opcji gora-dół (bez termoobiegu) - jeśli chleb od góry zbyt mocno się przypieka, przykryć go folią aluminiową. 

Gotowość chleba sprawdzać testem "suchego patyczka". Studzić wyjęty z blaszki na metalowej kratce.  




2 komentarze:

Miło, że wpadłeś. Proszę, zostaw po sobie ślad... Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)

Wersja do druku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...