środa, 25 czerwca 2014

Owsiane ciasteczka z jagodami goji i orzechami macadamia

Zdrowe, beztłuszczowe ciastka śniadaniowe, które można "włożyć do kieszeni" i zabrać ze sobą na drugie śniadanie do pracy.




Przepis podpatrzyłam na blogu Dietetyczne Fanaberie, lekko go modyfikując pod swój smak - dodałam m.in. trochę cukru trzcinowego, bo ciasteczka wydawały mi się za mało słodkie, mimo miodu w ich składzie - i wykorzystując ulubione bakalie. Koniecznie chciałam tu wypróbować lekko kwaskowate jagody goji oraz niemalże mleczne w smaku orzechy macadamia.



Składniki na półtorej blachy średniej wielkości ciasteczek:
  • 150g płatków owsianych górskich 
  • 30g otrębów pszennych 
  • 60g mąki pszennej pełnoziarnistej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżka cukru trzcinowego - opcjonalnie 
  • 30g jagód goji (dostępne na SKWORCU) 
  • 30g suszonej żurawiny 
  • 60g rodzynek 
  • 40g orzechów macadamia (dostępne na SKWORCU) 
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej - można zastąpić aromatem waniliowym, choć wg. mnie to już nie to samo... 
  • 100ml rzadkiego jogurtu 
  • 50ml płynnego miodu - u mnie ciemny, rzepakowy 
  • 2 jaja - całe


Przygotowanie krok po kroku

Do miski wsypać sypkie składniki - płatki owsiane, otręby, mąkę, proszek do pieczenia, cukier. Dodać bakalie - owoce goji, żurawinę, rodzynki, orzechy macadamia. Dołożyć składniki płynne - jogurt, miód, pastę waniliową, jaja.

Wszystko dokładnie wymieszać łyżką - ewentualnie wyrobić ręką.

Ciastka formować na desce czy stolnicy w następujący sposób: 
  • rozsmarować po niej grubą warstwę masy
  • wycinać okrągłe kształty szklanką
  • ostrożnie podwadzić łopatką i przekładać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę 
  • na blasze dodatkowo rozpłaszczyć łopatką

Piec w nagrzanym do 180C piekarniku ok 18-20 min - piekłam 20 min, ale następnym razem postaram się trzymać 18 min. - wyjdą jaśniejsze i mniej zrumienione.

Już przygotowałam sobie porcję jako prowiant drugośniadaniowy na jutrzejsze przebiegi po mieście ;) 

Laboratorium kuchenne...

Jagody Goji to bardzo "modny" ostatnio składnik wielu potraw - od ciast i ciastek poczynając, przez dżemy i konfitury, na kotletach i pieczywie kończąc. Nie będę tu rozpisywać się o ich właściwościach prozdrowotnych - Google działa wszędzie :) Ciasteczka z ich dodatkiem wyszły na pewno ciekawe. Nie dość że kolorystyka  zyskała - podoba mi się ten intensywnie czerwony ciapek z owoców w środku ciastek - to jeszcze ich kwaskowaty posmak świetnie przełamał się ze słodką rodzynką.

O Orzechach Macadamia mówi się że najlepiej smakują właśnie w słodkich wypiekach. Mają największą zawartością tłuszczu spośród wszystkich orzechów – aż 76 % - ale tego "dobrego", obniżającego poziom cholesterolu. Nadały ciasteczkom delikatnego, wręcz maślanego smaku


Wyszperałam w czeluściach netu i koniecznie muszę się podzielić...

Kolcowój pospolity, zwany też szkarłatnym, a dokładniej jego owoce - Jagody Goji (Lycium barbarum) występuje również na terenie Polski i według starych rodzimych podręczników botanicznych jest on uznany za roślinę trującą. Nowsze źródła podają, że to pomyłka i zaszkodzić mogą jedynie liście oraz niedojrzałe owoce (spożyte w dużych ilościach). W trakcie dojrzewania substancje szkodliwe znikają (dotyczy to zresztą wielu roślin jadalnych). [źródło TU]

Orzech Macadamia ma bardzo twardą skorupę, której podobno nawet dziadek do orzechów nie daje rady. Dobry orzech dla odchudzających się - najpierw traci się energię przy rozbijaniu skorupy, a potem zjada tylko 16 kalorii, co jak na orzech to dość mało. [źródło TU]


Przysmaki dla taty 4 Przysmaki dla taty 4

5 komentarzy:

  1. Super ciacha :-) i pyszne dodatki :-) lubię takie desery :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To są ciacha które każdy może zrobić dokładnie pod swój gust - wystarczy tylko użyć ulubionych bakalii :) Nigdy się nie znudzą, bo kompozycje składników można mieszać do woli ;)

      Usuń
  2. super! goji są zdrowe i pyszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyznam się że dopiero od niedawna mam z nimi do czynienia ;) Mają ciekawy smak, a ich nietypowy kolor dodaje charakteru potrawie. Na pewno będę częściej używać ich w moje kuchni :)

      Usuń
  3. Ciasteczka wyglądają bardzo apetycznie! Mam taki sam patent na zamykanie torebek z przyprawami i bakaliami :)

    OdpowiedzUsuń

Z góry dziękuje za pozostawiony komentarz i zapraszam ponownie :)

Google+ Followers

Wersja do druku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...