piątek, 20 czerwca 2014

Cannelloni z porem i brokułem

Czyli makaron z bogatym wnętrzem :)


Cannelloni zawdzięcza swoją nazwę włoskiemu słowu, które oznacza „dużą rurę". Jego puste wnętrze wręcz błaga o wypełnienie farszem. Moja polsko-włoska wersja tej potrawy, łączy popularny, włoski makaron z powszechnie uprawianymi w Polsce warzywami: porem i brokułem.

Ciekawostka cytowana za Wikipedią - główne uprawy brokuła w Europie znajdują się m.in. właśnie w Polsce, poza tym też w Anglii, Francji, Hiszpanii i we Włoszech.
Pan Mąż ochrzcił rury "prawdziwym męskim żarciem" i brzuszysko głaszcze z zadowolenia, gdy na stole ta wersja cannelloni ląduje. Wiecznie suszy mi głowę aby rury jak najszybciej powtórzyć :)
 

Składniki na 4 porcje (po 3-4 rury każda):
MAKARON:
  • 12-16 rurek makaronu cannelloni
  • 2 łyżki oleju - do gotowania makaronu
  • masło - do wysmarowania naczynia do zapiekania
FARSZ:
  • 500g mięsa mielonego z indyka - choć tak naprawdę rodzaj mięsa zależy wyłącznie od fantazji kucharza: z kurczaka, z indyka, wieprzowe - do wyboru do koloru :)
  • 2 duże pory - biała część + ok.5cm części jasnozielonej
  • 2 jaja - całe
  • 1 brokuł - korzeń do farszu, różyczki do zapieczenia z makaronem
  • 3-4 łyżki sosu sojowego
  • 1-2 łyżki bułki tartej - można użyć zamiennie lub po połowie z kaszą manną
  • przyprawy - u mnie 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
SOS SEROWY:
  • 350ml wody
  • 150 ml śmietany 18%
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 kostka sera topionego (100g)
  • 100g sera gorgonzola
  • 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej - do zagęszczenia sosu
  • 1 mała różyczka brokuła - mocno rozdrobniona

 

FARSZ:

Mięso mielone podsmażyć krótko na patelni, przełożyć do większego naczynia i odstawić do wystudzenia. 

Brokuła umyć, podzielić na małe różyczki - w razie potrzeby przekroić na pół. Korzeń i grubsze lodyżki pokroić w drobną kostkę. 

Różyczki obgotować we wrzącej, osolonej wodzie przez 2 min. - nie dłużej! Wyjąć łychą cedzakową, przepłukać zimną wodą - dla zachowania koloru - odcedzić i odłożyć do wykorzystania później.

Do tej samej, wciąż wrzącej wody wrzucić drobno pokrojony korzeń brokuła. Gotować 4 minuty. Wyjąć, odcedzić na sitku, ostudzić. Wodę zachować, przyda się dalej.

Pora umyć, pokroić w półplasterki i zblanszować przez chwilę na sitku w wodzie od gotowania brokuła. Odcedzić, odstawić do ostygnięcia. Woda nadal będzie potrzebna.

Do mięsa mielonego dołożyć korzeń brokuła, por, bułkę tartą - łącznik i wypełniacz, ma na celu wchłaniać nadmiar wilgoci z farszu i trzymać jego konsystencję. Wbić 2 jaja i doprawić przyprawami i sosem sojowym. 

Wyrobić farsz ręką na jednolitą masę.




MAKARON:

Ponownie doprowadzić do wrzenia wodę od gotowania brokuła. Dodać oliwę i na wrzątek wrzucać makaron. Obgotować go przez 2 min. - nie dłużej! 

Wyjąć łychą cedzakową i wyłożyć na ściereczkę kuchenną - w ten sposób rurki nie będą się sklejały.




SOS SEROWY:

Zagotować w rondelku wodę i rozpuścić w niej kostkę rosołową. 

Dokładać stopniowo kawałki sera topionego i mieszać do rozpuszczenia. Śmietanę rozmieszać z mąką ziemniaczaną, zahartować kilkoma łyżkami wywaru i dolać do rondelka. 

Ser gorgonzola drobno pokruszyć - jeśli da radę to zetrzeć na dużych oczkach tarki - i dodać do sosu. Opcjonalnie dołożyć podrobioną różyczkę brokuła. 

Wszystko chwilę pogotować. Sosu wyjdzie sporo, ale to dobrze - musi go być dość dużo aby dobrze pokrył rury makaronu przy zapiekaniu.




SZYBKA WERSJA OBIADOWA:

Farsz mięsny przygotować wieczorem dzień wcześniej - połączyć wszystko oprócz bułki tartej i jaj. Odstawić na noc pod przykryciem do lodówki - smaki się bardzo fajnie "przegryzą"

Następnego dnia przed samym napychaniem rurek, dodać do farszu jaja i bułkę i dobrze wyrobić ręką. W ten sposób czas przyrządzania obiadu skraca się o połowę, a farsz można sobie przyrządzić z wyprzedzeniem w wolnej chwili. 


ZAPIEKANIE:

Naczynie kamionkowe do zapiekania - u mnie 4 małe sztuki, każde na 3-4 rurki - wysmarować masłem. Makaron napychać farszem - używam mini łyżeczki

Cannelloni układać w naczyniu, przekładając je różyczkami brokuła aby się nie sklejał podczas pieczenia. Zalać sosem, tak aby cały makaron był dokładnie przykryty.

Piec do miękkości w nagrzanym do 200C piekarniku ok 20-25 min. Miękkość makaronu sprawdzać widelcem. "Prawdziwe męskie żarcie" wg. Pana Męża :) 



Przysmaki dla taty 4 Przysmaki dla taty 4

5 komentarzy:

  1. rewelacyjnie wygląda i pewnie jeszcze lepiej smakuje:)zrobię na pewno!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak wybredny Pan Mąż nie może przestać rur jeść, to największa aprobata jaką mógłby wyrazić! :) Gwarantuję, że Twoim mężczyznom też będzie pasować - mięcho, sos i facet zadowolony. A przy okazji przemyca się trochę zdrowego warzywka w postaci brokuła i pora :)

      Usuń
  2. Ojoj ale pysznie wygląda :-) super :-) uwielbiam makarony :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piękne dzięki! :) Tę wersję makaronu mogę jadać tydzień w tydzień ;) Naprawdę trudno się oprzeć temu sosowi serowemu ;)

      Usuń

Miło, że wpadłeś. Proszę, zostaw po sobie ślad... Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)

Wersja do druku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...