piątek, 27 czerwca 2014

Błyskawiczna babka majonezowa

Dziwadło cukiernicze - im majonez gorszego gatunku, tym lepsza babka!

 


Babka nie jest może zbyt piękna, ale NADZWYCZAJNIE puszysta i do ukręcenia TYLKO w 15 minut!

Majonezu w babce w ogóle nie czuć i nikt, kto jej posmakował nie śmie przypuszczać, że jest on jej składnikiem. 

Zwykle używam tu majonezu typu "krzak" - czyli najtańszego, wyjątkowo nędznej jakości, w sumie najgorszego, jaki tylko dostanę w pobliskim supermarkecie :) Zakupiony słoiczek majonezu "od zadań specjalnych" wykorzystuję potem na kilka najbliższych babek - w międzyczasie ozdabia on lodówkę :) 

Naprawdę nie ma co tu inwestować w jakieś Hellmansy, Winiary czy inne, prestiżowe marki. Im gorszy majonez - tym bardziej udana babka! Sprawdziłam!



Składniki na keksówkę o wymiarach 30x10x8 cm (LxWxH):  
  • 4 jaja - duże!
  • 250g cukru
  • 100g mąki pszennej
  • 100g mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 czubate łyżki majonezu
  • 1 aromat - najlepiej śmietankowy
  • szczypta soli
  • masło i bułka tarta - do wysmarowania/obsypania formy

W dużej misce zmiksować jaja ze szczyptą soli na puszystą masę, dodając stopniowo cukier - ja miksuj,e dobre 10 minut aż będą przypominać w konsystencji gęsty kogel-mogel, od tego zależy sukces babki. Dodać obie mąki i proszek do pieczenia, krótko zmiksować. Na końcu dołożyć majonez oraz aromat i bardzo krótko zmiksować - tylko na tyle aby połączyć składniki.

Keksówkę wysmarować masłem i obsypać kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta, bo nie ma tendencji do przypalania się. Przelać ciasto do formy, pomagając sobie łyżką.

Piec w nagrzanym do 170C piekarniku ok. 45-50 min - na środkowym poziomie piekarnika w opcji góra-dół bez termoobiegu. Bliżej końca pieczenia sprawdzać patyczkiem stan upieczenia ciasta - suchy patyczek, można wyjmować! Ciasta nie wyjmować zbyt szybko z piekarnika - niebezpieczeństwo, że opadnie - wyłączyć grzałkę, otworzyć drzwiczki na oścież i studzić tak ciasto ok. 15 min.

Przy pomocy pędzelka wysmarować babkę czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej - w wypadku najazdu nieoczekiwanych gości, kiedy czas jest na wagę złota, leniwiec kuchenny może użyć gotowej polewy czekoladowej w woreczku - byle szybciej! :)

20 komentarzy:

  1. mmm... zdjęcia podpowiadają mi, że było PRZEPYSZNIE!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A było, było! :D Babka nie ostała się zbyt długo :D

      Usuń
  2. Uwielbiam majonezową, jest taka wilgotna i pulchna:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie babka majonezowa fascynuje ogromnie! :) Z majonezu wcale niezbyt dobrej jakości powstaje przesmaczna babka! Jak wspominałam wyżej - dziwadło cukiernicze :P

      Usuń
  3. Majonez zdaje sie byc bardzo abstrakcyjny w słodkich wypiekach ale pamietam, ze kiedys sie skusilam i smak byl wspaniały!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fakt, majonez jest tu istnym dziwadłem jako składnik ciasta :) Ale właśnie dzięki niemu babka tak dobrze wychodzi. W końcu to też tłuszcz, tak jak olej czy masło. Babka naprawdę jest smaczna i niewiele zachodu potrzeba, aby ja zrobić. No to do pieczenia marsz! :D

      Usuń
  4. A wiesz, że nigdy nie robiłam babki majonezowej, a tyle się o niej nasłuchałam :-) no muszę w końcu ją wypróbować a twoja wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie wypróbuj majonezową :) Jest banalnie prosta w wykonaniu. Wychodzi niesamowicie puszysta, chyba nawet bardziej niż babka piaskowa czy drożdżowa. A wszystko zasługa majonezu! :D

      Usuń
  5. Bedę jutro próbowała ją upiec napiszę czy się udała.

    OdpowiedzUsuń
  6. A mi wyszedł w pół zakakec :( jak dodałam mąki i jednej i drugiej to mikser ledwo kręcił... a szłam według przepisu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziwne, przecież tej mąki jest tak mało że mikser nie ma nawet prawa się "zmęczyć"... Może jajka były wielkości S? Ja zawsze używam tych L, już poprawiam w przepisie.

      Usuń
  7. mam nadzieję że się uda, bo robię 6 sztuk w tym roku, 3 właśnie w piekarniku :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Najważniejsze żeby nie było zakalca to pokojowa temp składników.wyprobowane

    OdpowiedzUsuń
  9. Malina. Babka wychodzi pyszna

    OdpowiedzUsuń
  10. 41 year-old Electrical Engineer Mordecai Nye, hailing from Lakefield enjoys watching movies like Radio Free Albemuth and Sudoku. Took a trip to Ha Long Bay and drives a Alfa Romeo 8C 2300 'Le Mans' Tourer. moja firma

    OdpowiedzUsuń
  11. Czy babka może być pieczona w małych aluminiowych foremkach ?

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja zrobiłam trochę jak biszkopt najpierw ubilam pianę z cukrem ,potem dodakam żółtka i po kolei resztę składników (troszeczkę mniej mąki ziemniaczanej ale więcej pszennej , aby gramowo się zgadzało)
    Właśnie wyłączyłam ,

    OdpowiedzUsuń
  13. Apetycznie wygląda jaka wielkość keksówki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja użyłam 30x12 i była w sam raz 😉

      Usuń
  14. I want to express my heartfelt gratitude for sharing such an outstanding article. Your dedication to providing valuable information is truly admirable and undoubtedly beneficial not only to me but also to many others. The effort you invest in delivering such informative content is clearly evident, and your commitment is genuinely appreciated. Please continue the exceptional work by consistently publishing articles of this high caliber. Your contributions make a significant impact, and we are thankful for the valuable knowledge and insights you consistently offer. Thank you once again for your thoughtful and enlightening contributions! On the hunt for assignment aid? Your search terminates right here! We extend our finance assignment help services within your reach, featuring a proficient squad of 500+ assignment professionals.

    OdpowiedzUsuń

Miło, że wpadłeś. Proszę, zostaw po sobie ślad... Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)

Wersja do druku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...