piątek, 30 maja 2014

Domowy cukier waniliowy

Waniliowy... czy wanilinowy... Oto jest pytanie!


Jeszcze do niedawna byłam przekonana, iż kupując saszetkę cukru w sklepie, kupuję rzeczywiście cukier waniliowy... a nie wanilinowy... Jedna literka "n", a taka różnica! 

Cukier wanilinowy tak naprawdę jest chemiczną podróbką waniliowego. Pachnie nieco podobnie, smakuje zbliżenie, używając go do ciasta w żadnym wypadku się nie otrujemy, diabeł jednak tkwi w szczegółach. To trochę tak jakby porównywać Mercedesa z Fiatem 126P - obydwa auta jeżdżą, ale to pierwsze wygrywa niekwestionowanie jeśli chodzi o jakość, komfort i klasę.




Cytując za Wikipedią: cukier wanilinowy zawiera wanilinę, czyli substancję otrzymywaną z etylowaniliny. 

Ciekawe informacje można znaleźć pod hasłem wanilina: u osób wrażliwych może wywołać podrażnienia skóry, egzemę, zmiany pigmentacji i kontaktowe zapalenie skóry. Znajduje się w rejestrze NIH niebezpiecznych związków chemicznych.




Niezbyt zadowolona z tej tablicy Mendelejewa i innych chemicznych niespodzianek w cukrze wanilinowym, postanowiłam zrobić swój własny, prawdziwy cukier waniliowy. Takie kulinarne szaleństwo nie tylko wychodzi bardziej na zdrowie, ale jest też o wiele tańsze od sklepowej, podrabianej wersji. Laski wanilii można kupić na Allegro już za 1,4 PLN/szt. a przy większych zakupach dodatkowych przypraw itp.,koszt łącznej przesyłki mocno się minimalizuje.

Do przygotowania domowego cukru waniliowego potrzeba jedynie dwóch składników: cukier kryształ i laski wanilii. Minimum wysiłku, a po kilku tygodniach można się cieszyć prawdziwym aromatem oraz smakiem wanilii.

 
Przepisów z różnymi proporcjami jest pełno. Mnie osobiście najbardziej pasuje wersja 1:1, czyli tyle samo szklanek cukru co lasek wanilii. Produkt ostateczny jest aromatyczny, wyraźnie czuć wanilię, a jednocześnie zakup półproduktów nie uderza zbyt mocno po kieszeni. Spotkałam się nawet z proporcjami 3 laski na 1 szkl. cukru - według mnie niepotrzebne szastanie składnikami!

Składniki na 1 słój o pojemności 0,75l:
  • 2 szkl. cukru
  • 2 duże laski wanilii 


Przygotować szczelnie zamykane naczynie - najlepiej szklane - w którym będzie dojrzewał cukier - u mnie słój szklany z gumową uszczelką. Wsypać do niego cukier. Suche laski wanilii przeciąć ostrym nożem wzdłuż na pół i zeskrobać nasionka z wnętrza każdej połówki. Nasionka wraz z laskami wrzuć do słoja - laski w razie potrzeby przekroić, żeby się zmieściły. Dokładnie zamieszać - w razie potrzeby palcami rozdrobnić sklejające się ziarenka wanilii - i zakręć szczelnie. Co jakiś czas - najlepiej raz dziennie - potrząsać słojem, by utrzymać sypkość cukru. Po 3 tygodniach domowy cukier waniliowy jest gotowy! Po zużyciu takiej porcji cukru, lasek nie wyrzucać! Kiedy następnym razem znowu będziemy powielać przepis, stare laski wraz z nową ich partią wrzucić z powrotem do słoja.


Wersja light cukru waniliowego:
Zamiast zwykłego cukru kryształ, użyć brązowego cukru trzcinowego. Filozofia przygotowywania pozostaje bez zmian. Mniam, wspaniała posypka do ciastek!

Skoncentrowany cukier waniliowy
Porządnie wysuszone laski wanilii zmielić w młynku do kawy na proszek. Wystarczy wtedy dodawać do wypieków jedynie odrobinę takiego proszku, by efekt był identyczny - a nawet mocniejszy - do standardowej wersji cukru waniliowego.

Wanilia vs. czekolada, kawa czy jogurt waniliowy
Chęć na tego typu produkty można w dużej mierze przypisać właśnie wanilii. Cytując za portalem Profesjonalny Dietetyk: wanilia działa na organizm odprężająco. Zmniejsza odczucie lęku, stresu, zniechęcenia, czy po prostu ogólnego zmęczenia. Pobudza wydzielanie soków trawiennych, przez co wzmaga apetyt. (...) Pobudza też krążenie krwi. Czyli jeśli spożywać z umiarem - samo zdrowie!
Domowy Wyrób

8 komentarzy:

  1. Tak, to bardzo dobry sposób. Tylko my używamy lasek wanilii po skorzystaniu z nich. Zamykamy "patyczek" razem z cukrem w słoiczku na 2 tygodnie. Pacnie i smakuje lepiej niż sklepowy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wykorzystywanie zużytych patyczków to dobra metoda, spróbuję następnym razem tylko takie dodawać do już wcześniej włożonych. Ja akurat chciałam mieć cukier szybko, mocno pachnący i przy użyciu jedynie 2 lasek wanilii, stąd użytkowanie całości. Zgadzam się z przedmówcą, że taki domowy cukier waniliowy nie ma porównania do sklepowego waniliNowego ;)

      Usuń
  2. Waniliowy czy wanilinowy to cukier i lepiej go ograniczać. Uważam, że cukier to śmierć i dla każdego będzie lepiej jak troszkę sobie go ograniczy ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Osobiście uważam, że do wszystkiego w żywieniu trzeba podchodzić z rozwagą. I analogicznie cukier też należy ze zdrowym rozsądkiem stosować. Jednak nie wyobrażam sobie całkowitego wyłączenia go z diety - jest naturalnym konserwantem dżemów i powideł, nadaje smak moim ulubionym ciastom. Można zrezygnować ze słodzenia herbaty, czy kawy, ale stosowna ilość cukru w słodkim wypieku musi się u mnie zawsze znaleźć :)

      Usuń
  3. Jak widzę tą dużą ilość cukru, to aż mi niedobrze ;/ Cukier to biała śmierć i lepiej go ograniczać. Kiedyś spożywałam ogromną ilość cukru, ale teraz staram się dodawać do wszystkiego jak najmniej ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wiele osób uważa, że skoro potrzebują więcej węglowodanów i kalorii, powinny włączyć do swojej codziennej diety trochę cukrów.

    OdpowiedzUsuń
  5. Polecam każdemu zrobić taki cukier, jest o wiele smaczniejszy niż kupny.

    OdpowiedzUsuń
  6. Jest to świetny pomysł na urozmaicenie smaku ciasta.

    OdpowiedzUsuń

Miło, że wpadłeś. Proszę, zostaw po sobie ślad... Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)

Wersja do druku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...